Bejelentkezés

A bejelentkezés facebook vagy gmail felhasználói adatokkal is lehetséges.Facebook

Keresés

Szavazás

A Táskaszentelést nagyon pozitív élményként élték meg a részt vevő gyerekek és szülök. Kérdésünk ezzel kapcsolatos: Ön szerint szükség van-e több olyan egyházi rendezvényre, amely a fiatalabb korosztályt mozgatja meg?

Nagyon szép szertartás volt, sok ilyen kell az elkövetkező időben - 91.3%
Nem hiszem, hogy ezzel kellene foglalkozni, aki akar járjon templomba vagy hittanra - 5%
Erre nincs szükség - 3.8%

Összes szavazat: 80
A szavazás befejeződött: 2014. okt. 09.

Galéria

Banner
FacebookGoogle bookmarkIWIW


Az óvoda épülete 1960-ban épült, 39 férőhellyel egycsoportosként, főzőkonyhával, szolgálati lakással. 1973-ban részben osztott kétcsoportos, 1981 -től három, 2007 szeptember 1-től négy csoporttal működik. 1983-ban bővítették a konyhát, mely jelenleg 250 személyre főz: óvodások, iskolások, idősek, és vendégétkezők részére. Intézményünk részben önálló.

1999 szeptemberétől Tevékenységközpontú Helyi Programmal dolgozunk 2003–ban elvégzett programbeválásunk vizsgálata bizonyította, hogy jól alkalmazható, finanszírozható, a gyermekek személyiségfejlődését, iskola-előkészítését jól szolgálja.

Nevelőtestületünk meggyőződése, hogy hatékony munkát csak a gyermek, a szülő és az óvodapedagógusok egymás iránti megbecsülésével, szeretetével lehet megvalósítani.

A szolgáltatási tevékenység minőségi követelményeinek mind teljesebb körű kielégítése érdekében az intézmény dolgozói vállalják a folyamatos megújulást, az új munkamódszerek alkalmazását, a töretlen szakmai fejlődést.

Intézményünk a falu központjában van, ugyanakkor nyugodt, védett, zöldövezettel határos területen, tágas udvarral, kerttel, egy gyönyörű játszótér szomszédságában, mely a Manó-kert nevet viseli. Innen született jelenlegi nevünk, mely 2000. december 15-től hatályos.

Az óvodapedagógusok munkáját minden csoportban szakképzett dajkák segítik.

Mivel a település egyetlen óvodája vagyunk, fontos, hogy minden jelentkező gyermeket fel tudjunk venni, és ez sikerült is az eddigi években.

 

Helyi nevelési program itt olvasható pdf formátumban.

 

Házirendünk itt tölthető le pdf formátumban.

Az intézmény alapító okirata pedig itt:

Az intézmény közzétételi listája itt található.

Vezető: Liebhaber Gáborné

Címünk: Zákányszék Petőfi u 7.

Telefonszámunk:             62/290-680      

E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 

Csoportjaink:

Manócska csoport

Katica csoport

Bóbita csoport

 

 

 
FacebookGoogle bookmarkIWIW


 

Zákányszéken az első citerazenekar 1974-ben alakult a parasztkórus kísérőzenekaraként, de már 1977-től önállóan is részt vettek minősítésen, ahol „Kiváló” címet értek el. Az új minősítési rendszerben 1997-ben Ezüst, majd 1999-ben Arany fokozatú minősítést érdemelt ki a negyedik generációs Nefelejcs Citerazenekar. 2001. szeptember 22-én Tiszakécskén az Arany fokozatú minősítés mellett megkapták az Arany Páva díjat is. 2001 év áprilisában megyei első helyezettként részt vehetett az együttes a Magyar Millennium „Kultúrával a Nyugat Kapujában” Nemzeti Fesztivál országos népzenei szakági bemutatóján Budapesten.

 

 

Az együttes  jelenlegi felállásában 1996-ban a Tiszakécskei Népzenei Táborban jött létre és már az ötödik generáció a megalakulás óta. A középiskolás, egyetemista és dolgozó fiatalokból álló együttes  Arany- ill. Arany Páva díjjal kitüntetett zenekar. Rendszeres résztvevői a helyi és a környező települések rendezvényeinek. Szoros barátságot ápolnak az ország különböző tájain működő citerazenekarokkal. Népzenei találkozókon Ácsteszéren, Tállyán, Zalaegerszegen és Kőrösladányon is fellépett már az együttes. Ezeknek a találkozóknak a baráti kapcsolatok ápolása mellett a szakmai megújulásban is fontos szerepe van.

 A Nefelejcs Citerazenekar legutóbbi minősítése 2010 évben Orosházán volt, ahol Arany fokozatú elismerésben részesült az együttes.

 


 

Adatok:

 

Csoport neve: Nefelejcs Citerazenekar

 

Csoportvezető:      Kispéter Éva

 

Csoport létszáma    10 fő  

 

Cím:   6787 Zákányszék, Dózsa Gy. u. 45.

 

Telefon/fax: 62/590-080

 

E-mail cím: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 

 

 
FacebookGoogle bookmarkIWIW

 

„Mindenik embernek a lelkében dal van
és a saját lelkét hallja minden dalban.
És akinek szép a lelkében az ének,
az hallja a mások énekét is szépnek.”

Babits Mihály

 

 

A Zákányszéki Parasztkórus 1964-ben alakult. Országos minősítésen tíz alkalommal vett részt az együttes. Népdal kategóriában kétszer elnyerték a „Fesztivál kórus” fokozatot, majd vegyes kari kategóriában „Arany” fokozatú minősítést szerzett. 1997. május 11-én Tiszaföldváron az újabb országos minősítési rendszerben is Arany fokozatú minősítést kaptak, 1998-ban ugyanezt az eredményt érték el. Rendszeres résztvevői voltak a Szövetkezeti Dalos Találkozóknak, ahol háromszor kaptak NÍVÓ-díjat. A kórus birtokosa a „Kiváló Együttes” oklevélnek, melyet kétszer nyert el. Többször szerepeltek a televízióban, rádióban és külföldön is. Háromszor nyerték el a „Kóruspódium Kiemelt Kórusa” címet.

 


 

2009 augusztusában az együttes a „Csongrád megye Alkotói Díj” birtokosa lett. A kitüntetéssel elismerték a több mint négy évtizeden át végzett szakmai tevékenység mellett az amatőr kórusmozgalomban végzett munkájukat is. A kórus művészeti vezetője Monoki Lajos, akinek 2010. évben Csokonai Vitéz Mihály díjat adományozott Hiller István volt kulturális miniszter, elismerve a közel öt évtizeden át végzett szakmai munkásságát. Az együttes legutóbbi minősítésén „Arany” fokozatú elismerésben részesült 2009 évben Ásotthalmon

A csoport tagjai között még ma is van két alapító tag (sajnos sokan már meghaltak). A kórus létszáma mára megfogyatkozott, túlnyomórészt nyugdíjas- és középkorosztály képviselteti magát a jelenleg 15 fős tagságban.

 


ADATOK

Csoport neve: Zákányszéki Parasztkórus

Csoportvezető: Monoki Lajos

Csoport létszáma: 15 fő

Cím: 6787. Zákányszék, Dózsa Gy. u .45.

Telefon, fax: 62/ 590-080

E-mail cím: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 

 

 
FacebookGoogle bookmarkIWIW

 

 

 

  1. Műsoros rendezvények, ismeretterjesztő előadások szervezése, falusi nagyrendezvények lebonyolításában való közreműködés, civil szervezetek rendezvényeinek koordinálása

 

  1. Terembérlet – az intézmény bérbe adja helyiségeit különféle rendezvényekre (vásárok, termékbemutatók, családi ebéd, ballagás, esküvő stb.)

 

  1. Edénykölcsönzés: - komplett étkészlet bérlése családi rendezvényekre (max. 450 főig), asztalok, padok, székek bérbeadása (max. 300 főre)

 

  1. Könyvtári szolgáltatások – könyv, folyóirat kölcsönzése, dokumentumok helyben használata, könyvtárközi kölcsönzés, író-olvasó találkozók szervezése, helyi újság szerkesztése – hirdetésfelvétel, új könyvek árusítása

 

  1. Teleház szolgáltatások – fénymásolás, nyomtatás, spirálozás, fax-küldése, számítógép- és internethasználat, egyéb irodai szolgáltatások, Nyomtatványkitöltés, lakossági ügyintézés segítése, eMagyarország Pont,

 

  1. Falugazdász ügyfélfogadás – Tóth András 30/327-3077

 

  1. Agrárkamarai tanácsadás – Vass Károly 20/332-6869

 

 

Szolgáltatásainkról bővebb felvilágosítást kaphat az intézményben, vagy a 652/590-080-as telefonszámon. E-mail: Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

 
FacebookGoogle bookmarkIWIW

Az 1900-as évek első évtizedeiben a faluközpontot mindössze néhány épület alkotta: az 1952-ben épített „öreg” iskola, az 1925-ben felszentelt templom, egy szatócsbolt, a Lengyel család kocsmája, a postaügynökség, elvétve néhány lakóház és kissé távolabb az 1926-ban felépült vasútállomás.

 

A Lengyelkápolnai Gazdakör 1920-ban, Lengyel Imre nádfödeles kocsmájában kezdte meg a működését. A helyi kulturális élet kezdete volt ez, hiszen a gazdakörben élénk szellemi élet folyt. Lengyel Imre halála után fia, Lengyel Béla 1937-ben új kocsmaépületet építtetett a jelenlegi művelődési ház helyén. A söntésből nyíló nagyterem végében kicsi színpad állt, jelezve hogy nem egy egyszerű kocsmáról van szó, itt a kultúrának fontos szerep jut. A nagytermet már eredetileg is nagyobb rendezvények – színielőadások, bálok – megrendezésére szánták.

 


 

A felszabadulás után az épületet államosították, a tanácsok megalakulása után gazdája a Községi Tanács V.B. lett. 1968-tól Mikszáth Kálmán Művelődési Ház néven kezdte meg a működését.

 

 A művelődési ház a helyi TIT csoporttal együttműködve sokat tett a tanyai gócpontok kulturális ellátására. A község területén megtartott ismertterjesztő előadások száma egyetlen évben 50, az ismeretterjesztő filmvetítések száma 30 volt. Az első belterületi mozi vetítésekre 1952-től került sor a nagyteremben.

Az első két évtizedben a művelődési otthon igazgatói voltak: Takáts József, Pocskai József, Zoltai Miklós, Wagner István, Mátray János. Szabó István 1966-tól 1977-ig töltötte be a vezetői posztot, akinek kiemelkedő érdemei vannak a település oktatási- és  kulturális életében egyaránt.

A bálak, mozi vetítések, színi- és ismeretterjesztő előadások, mind-mind magas számú érdeklődő részvételével lettek megtartva. Az idősebb korosztályból még többen emlékezhetnek a Házasok és jegyesek báljára, Csárdás bálra, Tökvicsori bálra, Farsangi jelmezbálra, Szüreti bálra, Karácsonyi bálra. 1967-ben a község területén mindössze 48 televízió volt, ezért rendszeres esti programnak számított a közös televíziózás. Sok neves előadó is fellépett a művelődési ház színpadán az 1960-70-es években. A fellépő művészek a teljesség igénye nélkül: Dobos Attila, Mary Zsuzsi, Szécsi Pál, Korda György, Mészáros Ági, Koncz Zsuzsa, Latabár Kálmán, Poór Péter, Aradszky László, Sas József, Hofi Géza.

 

A művelődési ház igazgatói székét 1981-ben vette át Sas Györgyné, aki 23 évig volt vezetője az intézménynek. Irányítása alatt indult útjára a néptánc- és társastánc-oktatás, a parasztkórus és a citerazenekar kimagasló eredményeket ért el. Kiállítások, ismeretterjesztő előadások, kulturális programok szervezésével nagyban hozzájárult a közösségi élet fellendítéséhez a településen. 1995-ben az alapfokú művészeti oktatás elindítása a nevéhez fűződik. Pályázati források előteremtésével a művelődési házban folyó színvonalas tartalmi munkához biztosította az anyagi feltételeket. Az alapfokú művészeti oktatás 2004 szeptember 1-jétől az általános iskolához került szervezeti egységként.

 


 

Napjainkban a művelődési házban a hagyományos közművelődési tevékenység mellett komplex információs szolgáltató központ működik, melyben a községi könyvtár és a teleház is helyet kapott. A Csongrád Megyei Agrárkamara tanácsadója és a falugazdász is az épületben fogadja az ügyfeleket. Az intézményben kerülnek megtartásra a művészeti iskola néptánc- és moderntánc órái is.

 

 

 
További cikkek...
Banner